Juridische ondersteuning

Wat is de Wmo?

De Wmo is een wet die uw gemeente de opdracht geeft voorzieningen aan inwoners te verstrekken. U krijgt een voorziening als u door sociale of medische omstandigheden problemen heeft en u deze problemen niet zelf kan oplossen. Niet alle problemen worden door de Wmo opgelost. Alleen de problemen

De gemeente kan een algemene voorziening aanbieden. Of een voorziening op maat. Dit heet een maatwerkvoorziening.

Neem contact op

Voorzieningen

Voorbeelden van maatwerkvoorzieningen zijn:

  • een rolstoel;
  • een scootmobiel;
  • een traplift;
  • hulp bij het huishouden; en
  • begeleiding.

Hoe kan ik een maatwerkvoorziening krijgen?

U moet een melding bij uw gemeente doen dat u ondersteuning nodig heeft. U moet ze dus bellen, of e-mailen. Een consulent van de gemeente, of iemand van het wijkteam komt vervolgens bij u op bezoek of belt u op. De consulent gaat in gesprek met u. Dit wordt ook wel het keukentafelgesprek genoemd. De consulent spreekt met u over de problemen die u ervaart, hoe u die zelf kan oplossen, of hoe uw familie en vrienden die kunnen oplossen, of hoe de gemeente die problemen kunnen oplossen. De consulent zal altijd kijken of u de problemen zelf kunt oplossen. Dit heet ” op eigen kracht”. Hier vindt u vijf tips voor het keukentafelgesprek.

Verslag

Er wordt een verslag gemaakt. Hierin staat wat er is besproken. Er staat ook in welke voorziening de gemeente u kan aanbieden. Vaak wordt u ook de mogelijkheid geboden direct hiervoor een aanvraag in te dienen. Door bijvoorbeeld het formulier ondertekend terug te sturen.

Aanvraag

Als de gemeente uw aanvraag ontvangt, heeft de gemeente twee weken de tijd om een beslissing te nemen op uw aanvraag. De beslissing moet per brief aan u worden gestuurd. In de brief staat vervolgens van welke algemene voorziening of maatwerkvoorziening u gebruik kan maken.

Ik ben het niet eens met de beslissing

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, omdat u bijvoorbeeld een andere voorziening wilt, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Lees hier meer over de Wmo- bezwaarprocedure. U vindt hier een voorbeeld bezwaarschrift

Acht tips voor de melding/ aanvraag van een Wmo- voorziening

  1. Maak eerst uw eigen plan. Welk probleem ervaart u en hoe wilt u dit opgelost hebben?
  2. Stuur het plan met de melding mee
  3. Weet u niet welke voorzieningen mogelijk zijn, maak gebruik van de hulp van een clientondersteuner van de gemeente;
  4. Lees het verslag van de gemeente goed. Als u het inhoudelijk niet met het verslag eens bent, vraag dan om het verslag op die punten aan te passen;
  5.  Onderzoek goed of de door de gemeente geadviseerde voorziening een oplossing voor u is. Als dat zo is, vraag deze voorziening aan. Biedt de door de gemeente geadviseerde voorziening geen oplossing? Vraag dan uw eigen voorziening of voorzieningen aan.
  6. Let goed op dat u alle voorzieningen in de aanvraag vermeld. Als u de voorziening niet aanvraagt dan hoeft de gemeente er ook geen beslissing op te nemen.
  7. Let goed op welke voorziening aan u wordt toegewezen. Als u het er niet mee eens bent, dan kunt u overwegen een bezwaarschrift in te dienen. U heeft 6 weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen.
  8. Schakel tijdig gespecialiseerde hulp in. U kunt in de melding- en aanvraagfase al kosteloos en vrijblijvend bellen met Noorlander Advocatuur.

Noorlander Advocatuur

Noorlander Advocatuur is een advocatenkantoor dat zich gespecialiseerd heeft in het procederen binnen het sociaal zekerheidsrecht, het arbeidsrecht en het strafrecht.

Waarneming

In geval van afwezigheid in verband met ziekte, vakantie of anderszins, zal advocaat mr. V. Vitanov gevestigd te Den Haag aan de Platinaweg 25 (U 1.17) waarnemen voor mr. R.M. Noorlander. Cliënten zullen zo veel mogelijk tijdig in kennis worden gesteld van de periode waarin mr. Noorlander afwezig is. Cliënten kunnen zich dan wenden tot mr. Vitanov.

Procederen of schikken

Als u voldoende voorgelicht bent en de opdracht geeft, zal de wederpartij worden aangeschreven en/of een procedure worden gestart.

Procederen is riskeren. Daarom onderzoek en adviseert Noorlander Advocatuur altijd actief naar andere mogelijkheden. Maar in de rechtsgebieden waar Noorlander Advocatuur actief is, is een procedure vaak niet te vermijden. Overheden en het Openbaar Ministerie willen en/of kunnen namelijk vaak niet schikken. Soms is er wel enige bewegingsruimte. Mr. Noorlander zal die proberen te benutten.

In het arbeidsrecht is vaak wel ruimte om een schikking te treffen, maar daar is soms wel weer een procedure voor nodig, om de andere partij tot een schikking te bewegen. Noorlander Advocatuur zal u hierover voorlichten.

Werkwijze

Noorlander Advocatuur werkt vertrouwelijk, informeel en transparant. Bij de intake of anders zo snel mogelijk wordt daarom een zo nauwkeurige mogelijke en reële inschatting gegeven van:

  • de kansen van een procedure
  • de kansrijke argumenten in een procedure,
  • de processtrategie
  • de financiële risico’s van een procedure
  • de kosten van rechtsbijstand
  • alternatieve mogelijkheden

Kosten en tarieven

Noorlander Advocatuur hanteert verschillende tarieven voor ondernemingen en particulieren. Voor zover mogelijk wordt per procedure een vast all-in tarief in rekening gebracht.

Noorlander Advocatuur staat ook cliënten bij op basis van een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand). U komt hiervoor in aanmerking als u een laag inkomen hebt (gehad). U vindt op deze website of u hiervoor in aanmerking komt:

https://www.rvr.org/@18058/inkomen-vermogen-eigen-bijdrage-2025/

Als u hiervoor in aanmerking komt, dan brengt Noorlander Advocatuur u slechts de eigen bijdrage in rekening en het griffierecht.

Wilt u weten wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn?

Waarom kiezen voor Noorlander Advocatuur?

Noorlander Advocatuur werkt deskundig, efficiënt en snel. Er staat een jurist klaar om samen met de advocaat gedupeerden bij te staan. Op deze wijze ontzorgt Noorlander Advocatuur cliënten die slachtoffer zijn geworden van de Toeslagenaffaire.

Op de homepage kunt u meer informatie vinden over Noorlander Advocatuur.

Advocaat Zutphen

Heeft u een advocaat nodig?
Neem gerust contact op.

Heeft u vragen over onze rechtsgebieden of dienstverlening? Neem contact op voor een gratis adviesgesprek
en ontdek hoe wij u kunnen helpen.

WhatsAapp
Stuur via WhatsApp